Τελογενής τριχόρροια/τριχόπτωση
Είναι μία από τις συχνότερες μορφές τριχόπτωσης. Ο όρος χρησιμοποιείται για να περιγράψει μία αυξημένη και συνήθως διάχυτη απώλεια τελογενών τριχών που οφείλεται σε διαταραχή του φυσιολογικού κύκλου ζωής της τρίχας και μπορεί να πυροδοτηθεί από διάφορους παράγοντες. Έτσι ενώ χάνουμε φυσιολογικά περίπου 100-150 τρίχες καθημερινά στην τελογενή τριχόρροια ο αριθμός αυτός διπλασιάζεται. Η τρίχα χάνεται “από την ρίζα” όμως οι θύλακες των τριχών διατηρούνται επιτρέποντας έτσι σε νέες τρίχες να εμφανιστούν. Παράλληλα μπορεί να συνυπάρχει και τριχοδυνία δηλαδή ήπια ευαισθησία στο τριχωτό κεφαλής.
Εμφανίζεται 2-5 μήνες μετά τον εκλυτικό παράγοντα. Αναφορικά συνήθη αίτια μπορεί να είναι:
Ο τοκετός και το τέλος της εγκυμοσύνης, χειρουργικές επεμβάσεις, τραύμα, υψηλός πυρετός, ψυχολογικό στρές, διατροφικές διαταραχές και αυστηρές δίαιτες, έλλειψη σιδήρου, ψευδαργύρου και άλλων θρεπτικών συστατικών, διαταραχές του θυρεοειδούς, κάποια φάρμακα, διακοπή ορμονικής θεραπείας, σμηγματορροική δερματίτιδα, συστηματικά νοσήματα, λοιμώξεις και αρκετά συχνά πια απαντάται μετά τη λοίμωξη με COVID-19.
Έχουν γίνει συζητήσεις για τη λεγόμενη εποχική τριχόπτωση στο τέλος του καλοκαιριού, η οποία μπορεί να σχετίζεται και με την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, αλλά δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα. Όμως περίπου στο 33% των περιπτώσεων δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί κάποιο αίτιο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων η τριχόπτωση αυτή είναι αναστρέψιμη και μέσα σε χρονικό διάστημα 6 μηνών (οξεία τελογενής τριχόπτωση) οι τρίχες θα σταματήσουν να πέφτουν και νέες τρίχες θα αρχίσουν πάλι να μεγαλώνουν, χωρίς να χρειάζεται κάποια θεραπευτική παρέμβαση. Εάν διαρκέσει περισσότερο από 6 μήνες, τότε μιλάμε για την χρόνια τελογενή τριχόπτωση που εμφανίζεται συνήθως σε γυναίκες μεγαλύτερες των 40 ετών.
Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται να απευθυνθείτε σε δερματολόγο, ο οποίος μπορεί να θέσει τη διάγνωση και να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες.